Tłusty czwartek
Tradycja tego dnia sięga daleko wstecz. Z roku na rok obchodzony jest w okresie, gdy zima ustępuje miejsca wiośnie. Data święta zależy od daty Wielkanocy i przypada zawsze w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dla katolików Wielki Post rozpoczyna się 46 dni przed Wielkanocą, w Środę Popielcową.
W tym roku Katolicka Wielkanoc przypada na 17 kwietnia, Środa Popielcowa na 2 marca, a zatem Tłusty Czwartek 2022 roku będziemy obchodzić 24 lutego.
W dawnych czasach nadejście długo oczekiwanej wiosny świętowano ucztami i obżarstwom. Polakom pito piwo, likiery i częstowano tłustymi przekąskami. Jednym z nich były pączki, choć zupełnie inne od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni.
Pączki wypiekano z chudego ciasta i nadziewano smalcem, boczkiem i mięsem. Dopiero w XVI wieku pączki zaczęły się zmieniać: smalec zastąpiono orzechami, a następnie zmieniono ciasto.
Jak wybrać pyszne pączki, aby w pełni cieszyć się tłustym czwartkiem? Poprosiliśmy mieszkańców o kilka wskazówek:
- Zwróć uwagę na formę. Pączek powinien być lekko spłaszczony i nie idealnie uformowany. To pewny znak, że wypiekano go ręcznie.
- Kliknij pączka. Jeśli ciasto odskoczy, oznacza to, że znalazłeś idealne pączki. Elastyczność ciasta mówi o świeżości i jakości.
- Idealny pączek powinien być brązowy. Zbyt ciemny kolor to pewny znak, że pączek jest przypalony. Może to być niebezpieczne dla Twojego zdrowia. Zwróć uwagę na linię charakterystyczną wokół pierścienia. Powinno być białe i niezbyt gęste. Jeśli go nie ma, oznacza to, że ciasto zostało źle wymieszane, czyli nie wyrosło i podczas smażenia pączek opadł na dno.
- Mierzymy pączka. Polscy piekarze podkreślają, że tradycyjny pączek wystarczy na trzy kęsy i powinien mieścić się w dłoni. Duży rozmiar może świadczyć o obecności środków spulchniających w cieście.
- Oglądamy pączek ze wszystkich stron. Lukier na pączku powinien być jasny i cienki. Jeśli jest gęste, białe lub kruszy się i odpada, lepiej udać się do innej cukierni. Nawiasem mówiąc, tradycyjne pączki również nie mają dziur – nadzienie dodaje się przed pieczeniem.
- I ostatnia wskazówka, zwróć uwagę na cenę. Dobry pączek nie jest tani. Cukiernicy zauważają, że składniki dobrego ciasta: odpowiednia mąka, świeże mleko, jajka, cukier i prawdziwe masło stale drożeją. Pączki, które kosztują kilkadziesiąt groszy, będą wypełnione chemią i powodują zgagę.
Stosując się do tych prostych wskazówek, będziesz mógł w pełni cieszyć się polską tradycją Tłustego Czwartku, nie narażając przy tym swojego zdrowia. I pamiętajcie, jeden dzień słodkiego obżarstwa nie spowoduje skutków ubocznych w okolicach ud! Pyszne pączki!